Blogger platformunu kullanırken, özellikle ayarlar sekmesinde bazı bölümler kafa karıştırıcı olabilir. Bu bölümlerden biri de "Özel Robot Başlık Etiketleri"dir; aslında bu özellik, SEO eklentisi gibi çalışır. Eğer robots.txt dosyası ile ilgili deneyiminiz yoksa, bu etiketlerle sitenizin SEO ayarlarını kolayca düzenleyebilirsiniz. Özellikle arşiv sayfaları ve kullanıcıların arama yaptığında oluşan sayfaların Google'da indexlenmesi, sitenizin kullanımını zorlaştırabilir ve ziyaretçi sayısını olumsuz etkileyebilir. Blogger kullanıcıları, özel robot başlık etiketlerini düzenleyerek SEO açısından büyük bir avantaj sağlayabilirler.
Blogger Özel robots.txt Nedir?
Blogger Robots.txt Nedir? Ne İşe Yarar?
- Ana Sayfa
- Arşiv Sayfaları ve Arama Sonuçları Sayfaları
- Yayınlar ve Sayfalar için Varsayılan Ayarlar
Bu alanlarda bulunan işaretlemeleri dilediğiniz gibi özelleştirerek, başlık etiketlerinin ne anlama geldiğini bilerek sitenizin SEO’sunu düzenleyebilirsiniz.
Özel Robot Başlık Etiketleri Ne Anlama Geliyor?
- All: İçeriğinizin tamamının indexlenmesini sağlar.
- Noindex: Arama motorlarına, ilgili sayfanın indexlenmemesini söyler.
- Nofollow: Sayfadaki bağlantıların takip edilmemesini sağlar. Örneğin, başka bir siteye dış bağlantı verdiğinizde bu etiketi kullanarak, Google sıralamalarınızı koruyabilirsiniz.
- Noarchive: Google'a, sayfanızın arşivini oluşturamamasını belirtir ve önbellek görüntülenmesini engeller.
- Nosnippet: Google aramalarında, zenginleştirilmiş içeriklerin kısa açıklamalarının görünmesini engeller.
- Noodp: Eskiden DMOZ gibi siteler için geliştirilmiş bir etiketti, ancak Mart 2017’de Google tarafından kaldırıldı.
- Notranslate: Sayfanıza yabancı dilde çeviri önerisi yapılmasını engeller. Bu özellik, özellikle siteniz Türkçe olmasına rağmen, Google çeviri önerileri sunuyorsa faydalıdır.
- Noimageindex: Sayfanızdaki görsellerin Google Görseller’de indexlenmesini engeller.
- Unavailable_after: Sitenizin belirli bir bölümünün indexlenmesini engellemek için kullanılır.
Bu ayarları düzenleyerek, sitenizin SEO performansını artırabilir ve istenmeyen içeriklerin arama motorlarında görünmesini engelleyebilirsiniz.
Okuyabilirsiniz: Blogger Kalıcı Bağlantı Ayarları Nasıl Yapılır?
Özel Robot Başlık Etiketleri Nasıl Ayarlanır?
Bildiğiniz gibi, Blogger özel robot başlık etiketlerini nasıl kullanacağınız konusundan bahsetmekteyiz. Buradaki tüm bilgiler öneri niteliğinde olup kendi blog sitemde kullandığım özel robot başlık etiketlerini sizlere sunmaktayım. Benim önerdiğim şekilde sizlerde özel robot başlık etiketlerini ayarlabilirsiniz. Şimdi sırasıyla aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:
Blogger yönetici panelinden Ayarlar sekmesine tıklayarak buradan '' Tarayıcılar ve dizine ekleme'' satırında yer alan özel robot başlık etiketleri etkinleştirilir.
Burada ana sayfa etiketleri, arşivleme ve arama sayfası etiketleri, yayın ve sayfa etiketleri kısmının ayarlarını yapacağız.
0 Yorumlar